"Summer Camp Performbaschet 2011" Brasov la final



Dupa cinci zile minunate in care participantii au fost mai fericiti ca oricand si zambetele le-au invadat chipurile de la primele ore ale diminetii, prima editie a Summer Camp Performbaschet 2011 Brasov a ajuns la final.  Cei aproape 170 de participanti si 28 de antrenori au format o adevarata familie in saptamana petrecuta in tabara de pregatire si au marturisit la finalul ei ca experienta traita in orasul de la Poalele Tampei le va ramane intiparita pentru tot restul vietii in suflet si in amintire.

Dupa meciurile din aceasta dimineata a urmat festivitatea de premiere. Si pentru ca imaginile sunt mai sugestive decat cuvintele, iar unele experiente sunt greu de exprimat in cuvinte oricat de mult te-ai stradui, incheiem corespondenta de la Brasov cu un ultim album care poate fi vizualizat aici.


 ======================================

Dupa antrenamentul de dimineata, organizatorii au decis sa faca o noua surpriza participantilor de la "Summer Camp Performbaschet 2011".  Cei mai buni jucatori ai celor trei ligi NBA, Euroliga si Divizia A au fost selectionati intr-un All Star Game. Si ca bucuria participantilor sa fie si mai mare, dupa meciul pustilor, pe teren au intrat antrenorii. Astfel elevii au putut sa-si urmareasca la lucru profesorii. Numele grele care candva faceau legea pe prima scena a tarii s-au intrecut in executii de mare efect. Horia Paun (peste 200 de selectii in echipele nationale ale Romaniei), Gabi Mihailescu (fostul conducator de joc al Politehnicii Iasi din anii '75-'88), Gabriel Clapon sau tinerii Sorin Dragomirescu,  Romina Filip si elegantul Sandu Rubint le-au demonstrat pustilor ca baschetul nu se uita si ca dorinta de victorie ramane mereu la fel de mare.

La finalul meciului Alan Walls a impus un dans traditional din Hawaii.

Mai multe imagini de la All Star Game gasiti aici.


 ======================================

Printre atelierele solicitante si stropii reci de ploaie, Alan Walls, Directorul Tehnic al Summer Camp Performbaschet Brasov, a acordat un inteviu site-ului Federatiei Romane de Baschet. Printre picaturi, si la propriu si la figurat, Alan ne-a marturisit ca pustii romani sunt foarte talentati, iar pe viitor va tine pumnii nationalelor de seniori ale Romaniei.
 
 
Felicitari pentru aceasta prima editie a “Summer Camp Performbaschet 2011”. Ce parere aveti despre acest proiect?
Cred ca este o idee foarte buna si reprezinta o buna oportunitate pentru tinerii jucatori romani. Sunt onorat ca sunt directorul tehnic al acestui camp si am venit cu toata placerea la Brasov.
 
Cum au fost primele zile de camp?
Intotdeauna prima zi este si cea mai grea. Toata lumea este noua si trebuie sa se obisnuiasca atat cu programul, cat si cu exercitiile.  In rest totul a decurs normal, pentru ca avem aici un grup foarte bun de antrenori. Cu totii se implica enorm in munca pe care o depun si au un IQ baschetbalistic foarte ridicat.
 
Cum vi s-au parut pustii romani?
Au un potential imens! Sunt aici in tabara cativa jucatori foarte talentati, unii sunt incepatori, dar nu este nici o problema. Programul si exercitiile pe care le avem se adreseaza tuturor jucatorilor. Sunt lucruri de baza care le vor fi de ajutor pe tot parcursul carierei. Cu siguranta unii dintre ei vor reprezenta cu succes Romania peste patru-cinci ani.
 
Cate astfel de cantonamente ati recomanda sa organizam anual?
Minimum doua-trei, in diferite parti ale tarii. In Turcia organizam doua campuri la care participa aproximativ 700 de copii. Atata timp cat exista conditii foarte bune si o locatie potrivita recomand cat mai multe.
 
Ne-ati spus de antrenori ca se implica foarte mult. La ce nivel sunt ca pregatire?
Sunt antrenori tineri, fara o vasta experienta, dar care au calitati si care invata foarte rapid de la cei mai experimentati. Pentru mine cel mai important lucru este ca au o energie pozitiva fantastica! Atelierele sunt foarte solicitate, dar antrenorii vostri sunt foarte activi si acesta este un lucru foarte bun.
 
Ce va urma pentru dumneavoastra dupa tabara de la Brasov?
Inainte de a veni aici am fost trei saptamani in Turcia si dupa aceasta saptamana pe care o petrecem la Brasov, vom pleca in Palestina si in Israel pentru a tine un clinic pentru jucatori si pentru antrenori.
 
Un program foarte aglomerat cu multe deplasari. In medie, la cate campuri pe an mergeti?
Am organizat campuri in Hawaii, in Turcia si in toate colturile lumii.  Dar sa stiti ca de asemenea  merg la clinicuri unde invat de la alti antrenori. Si ca sa va raspund la intrebare, cred ca in medie participam la 20 de seminarii.

Daca ati face o comparatie intre alte campuri si acesta de la Brasov, care ar fi diferentele?
In Turcia se organizeaza astfel de cantonament de 17 ani  si au traditie deja. Totul este foarte bine organizat, Kivanc Ayvalioglu (n.a. Directorul Summer Camp Performbaschet Brasov) face o  treaba buna si stie totul cu ochii inchisi. Este un lucru foarte bun ca Federatia Romana de Baschet colaboreaza cu el si astfel va poate impartasi din cunostintele sale in organizarea acestor campuri. In rest, copiii sunt copii si sunt peste tot la fel, fie ca sunt in Statele Unite, in Turcia sau in Romania. Rad, glumesc, au potential.
 
La final o intrebare dificila. Dupa aceasta experienta traita in Romania, veti deveni un suporter al nationalelor Romaniei?
Da! Cu siguranta voi tine pumnii si Turciei si Romaniei. La voi ma simt ca acasa!
 
 
Carte de vizita:
Nume: Alan Walls
Varsta: 36 de ani
S-a apucat de antrenorat in urma cu 17 ani si a trecut pe la mai multe echipe de colegiu, liceu si profesionisti.
 
 ======================================

Laureatii zilei


Antrenorii Madalina Postelnicu (Brasov), Sandu Rubint (Sibiu), Horia Pascu (U-Mobitelco) si jucatoarele Florina Vultur (CSS Reghin), Kinco Kelemen (BBall6 Sf. Gheorghe) si Teodora Neagu (Phoenix Galati) au fost premiati in aceasta dimineata pentru modul in care s-au pregatit ieri.  La inceputul sedintei de pregatire toti cei cinci au primit cate un tricou din partea organizatorilor si au fost aplaudati la scena deschisa de cei aproape 200 de participanti.
De altfel, organizatorii vor premia la inceputul fiecare zilei cei mai buni jucatori si antrenori din cadrul "Summer Camp-ului Performbaschet 2011".

Galeriile foto cu pozele de astazi pot fi accesate aici   si aici.

======================================

Virgil Stanescu si Monica Brosovszky Boriga in vizita la "Summer Camp Performbaschet 2011"


Fostii internationali Monica Brosovszky Boriga si Virgil Stanescu au facut o surpriza copiilor participanti la "Summer Camp Performbaschet 2011" si au trecut intr-o scurta vizita la antrenamentul din aceasta dimineata. Dupa ce au facut cunostinta cu Kivanc Ayvalioglu, Directorul Campului si cu staff-ul american format din ALAN WALLS, CHRIS DIAL si RYAN TURCOTT,  cei doi au trecut pe la fiecare atelier sa ii observe la lucru pe baschetbalisti. In prima pauza, Virgil Stanescu si Monica Brosovszky Boriga au discutat cu cei prezenti si le-au impartasit o parte din experienta acumulata in decursul carierei. De altfel, fostii capitani ai reprezentativelor tricolore au punctat aspectele importante pe care tinerii trebuie sa le urmareasca pentru a ajunge jucatori profesionisti. In final, Virgil Stanescu a tinut sa le reaminteasca pustilor ca trebuie sa profite de sansa pe care o au participand la un camp de baschet si ca antrenamentele individuale nu trebuie sa lipseasca din programul lor.

Galeria foto poate fi vizualizata aici.

======================================

Ziua treia: Recompensa

Intr-o zi in care norii s-au adunat cu rautate asupra Brasovului , iar mercurul din termometru n-a urcat mai sus de 16 grade Celsius, "soarele" a rasarit insa  in cele doua sali de antrenament din Summer Camp-ul de la Brasov.

Dupa  recompensa celor mai harnici jucatori si antrenori, pustii au inceput sa lucreze cu zambetul pe buze la cele noua ateliere, supervizate de staff-ul american.  Meciurile au incheiat ziua, toate cele trei ligi (NBA, Euroliga si Divizia) aducand dueluri acerbe, pline cu faze spectaculoase.

De consemnat ca ieri a inceput la Brasov si stagiul national de antrenori de juniori.  Aproape o suta de tehnicieni din toate colturile salii au asistat la antrenamentele sustinute de ALAN WALLS, CHRIS DIAL si RYAN TURCOTT. Seara, de la ora 21:00, antrenorii au participat la a doua prelegere a zilei. Printre temele prezentate s-au numarat blocajul iesire, patru moduri de aparare a  blocajului-iesire, "motion offence". N-au lipsit nici exercitiile pentru tehnica individuala in dribling, tehnica pasarii, tranzitia defensiva. In final au fost aratate cele sase moduri de a contestare a pasei.

Mai multe poze din a treia zi a "Summer Camp Performbaschet 2011" puteti vizualiza aici   si aici. 





======================================

Laureatii zilei

Antrenorii Simona Musat (U-Mobitelco), Cosmin Serbanescu (Dan Dacian), Mugurel Lepadatu (Phoenix Galati) si jucatorii Andreea Aursulesei (CSS Botosani) si Sebastian Ionescu (SCM CSS Craiova) au fost premiati in aceasta dimineata pentru modul in care s-au pregatit ieri.  La inceputul sedintei de pregatire toti cei cinci au primit cate un tricou din partea organizatorilor si au fost aplaudati la scena deschisa de cei aproape 200 de participanti.
De altfel, organizatorii vor premia la inceputul fiecare zilei cei mai buni jucatori si antrenori din cadrul "Summer Camp-ului Performbaschet 2011".

Galeriile foto cu pozele de astazi pot fi accesate aici   si aici.

======================================

Interviu cu Kivanc Ayvalioglu, Directorul Summer Camp-ului Performbaschet 2011


Kivanc Ayvalioglu: “Baschetul este un mod de viata!”
 
Dupa primele doua zile de antrenamente, Kivanc Ayvalioglu, Directorul Summer Camp-ului Performbaschet 2011 de la Brasov si totodata reprezentatul Federatiei Turce de Baschet a acordat un interviu in exclusivitate site-ului FRB,  in care a vorbit despre prima editie a acestei tabere de pregatire organizata de forul roman in parteneriat cu forul turcesc. Foarte incantat de conditiile excelente de la Brasov, fostul organizator al Campionatului Mondial din Turcia de anul trecut i-a remarcat pe jucatorii romani si a oferit cateva sugestii pentru viitor.
 
Bine ati venit in Romania. Cum au fost primele doua zile de antrenament?
Am ajuns la Brasov duminica, ne-am cazat, iar a doua zi ne-am apucat de treaba. Am ramas impresionat de ce am gasit aici. Consider ca aveti jucatori mai buni la aceasta categorie de varsta decat Turcia. Si spun asta  pentru ca jucatorii vostri sunt mai inalti si mai puternici. Au nevoie doar de antrenamente, antrenamente si iar antrenamente, in fiecare zi, fara vacante sau zile libere. Trebuie sa munceasca din greu si in cativa ani veti avea o echipa nationala foarte buna!
 
Va multumim pentru cuvintele frumoase. Incercam sa readucem baschetul romanesc in elita continentala.
Este vorba doar de munca. Acum 15 ani, Federatia de Baschet din Turcia a demarat niste proiecte. Acum 15 ani eram in Divizia B, la fel ca Romania, dar ne-am dat seama ca trebuie sa facem ceva pentru a ne ridica. Am organizat astfel de camp-uri la care au participat jucatorii precum Ersan Ilyasova (n.a. fost jucator la Milwaukee Bucks in NBA si la Barcelona, actual component al formatiei Efes Pilsen)  sau Omer Asik (n.a. component al echipei Chicago Bulls din NBA)  au trecut prin astfel de camp-uri de pregatire.
 
Sa intelegem ca aceste tabere de pregatire reprezinta cheia succesului?
Bineinteles! Si nu doar pentru jucatori, ci si pentru antrenori. Este vorba aici de un program, de disciplina, de antrenamente, de jocuri. Acum un deceniu aveam disciplina, dar nu aveam programe. Dupa 15 ani am ajuns pe locul sase mondial.
 
Aveti o experienta uriasa ca organizator. Cum vi se pare camp-ul de la Brasov?
Este prima data cand sunt in Romania, dar inainte de toate vreau sa multumesc doamnei presedinte Carmen Tocala si lui Horia Paun pentru acest proiect pe care l-am demarat impreuna. Sunt persoane extraordinara care vor sa faca totul pentru baschetul romanesc.  Revenind la intrebare, la Brasov sunt conditii excelente. Avem trei terenuri de antrenament la dispozitie, dintre care doua sali mari unde putem organiza mai multe ateliere de lucru, iar seara disputam meciuri. Am impartit copiii in trei ligi: NBA, Divizia A si Euroliga. Veti vedea ca peste cativa ani acesti tineri vor evolua pentru echipa nationala!
 
Orasul  cum vi se pare sau nu ati apucat sa il vizitati?
Programul este destul de incarcat: antrenamente, hotel, inapoi la sala, meciuri. Dar am apucat sa vizitez putin centrul istoric si mi-a placut foarte mult. Ahh (rade!) Sa nu uit sa mentionez ca mancarea romaneasca este excelenta!
 
Ne-ati impartasit impresiile despre participantii la camp. Cateva cuvinte despre antrenori?
Sunt 28 de antrenori foarte motivati. Lucreaza ca si cum ar fi la propriul club. De la zi la zi se observa progresele. Asa se intampla mereu in cantonamentele de acest fel.  Cel mai bine se va vedea acest lucru vineri cand vom termina pregatirea.
 
In final un sfat  pentru adolescentii care vor citi acest interviu.
 Sa tina minte ca baschetul nu este un job! Este un mod de viata!
 
Va multumim si va dorim multa bafta!
 
Carte de vizita:
Nume: Kivanc Ayvalioglu
Varsta: 36 de ani
S-a apucat de antrenorat acum 14 ani in Istanbul, iar din 2004 lucreaza pentru Federatia Turca de Baschet unde ocupa functia de Director al Departamentului International . Printre proiectele derulate,  Kivanc Ayvalioglu s-a ocupat de organizarea Campionatului Mondial de Baschet din Turcia.
Ca jucator a inceput sa practice baschetul la varsta de sapte ani, dar a renuntat la 18 ani din cauza unei accidentari la mana stanga.
 
 
Kivanc Ayvalioglu: "Ne dorim foarte mult ca prin acest camp-uri sa crestem jucatori pentru echipa nationala. Dupa un astfel de cantonament, unii dintre ei poate vor ajunge jucatorii, altii pot deveni manageri, antrenori sau arbitrii."
 
======================================


Video "Summer Camp Performbaschet 2011" Brasov

Va prezentam mai jos cateva clipuri video din prima zi a "Summer Camp Performbaschet 2011" Brasov.







======================================


Ziua doua: Antrenamentele continua


La "Summer Camp Performbaschet 2011" timpul parca se dilata, iar secundele se scurg mai greu pe cadranul ceasului, conducandu-i pe participanti intr-un mediu profesionist, in care baschetul devine un stil de viata.

Dupa obisnuita trezire de la ora 7:00, participantii au continuat astazi lucrul cu cei trei antrenori americani si 28 de tehnicieni romani, atent supravegheati de managerul general Horia Paun si de directorul campului, Kivanc Ayvalioglu, reprezentantul Federatiei din Turica. De altefel, oaspetii de peste hotare au discutat astazi cu organizatorii si au impartasit primele impresii despre pustii romani prezenti la Brasov.

Revenind la antrenamente, cele noua ateliere de lucru (n.a.  stations = statii, cum sunt denumite de americani) i-au intampinat si astazi pe jucatorii romani. Dupa patru ore in careau fost explicate lucrurile de baza din baschetul modern si in care tricourile au fost bine imbibate cu apa,  a urmat pauza de dupa-amiaza. In jurul orei 16:00, s-au reluat antrenamentele, de data aceasta jocurile sub diferite forme (trei la trei, cinci la cinci) de pe cele trei terenuri au fost principalele exercitii abordate.

Seara se va incheia cu cina de la ora 20:00, iar la ora 22:30 va fi obisnuita stingere.


Reamintim ca in fiecare seara publicam poze  de la"Summer Camp Performbaschet 2011" Brasov  aici.


======================================


Pustii romani vizitati astazi la antrenament de Decanul Facultatii de Educatie Fizica

La antrenamentul din aceasta dimineata a trecut intr-o scurta vizita si Razvan Enoiu, Decanul Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii "Transilvania" din Brasov. Extrem de bucuros ca ii vede pe micutii baschetbalisti la lucru, profesorul Enoiu s-a intretinut cateva minute cu managerul general al FRB si cu Directorul Summer Camp-ului timp in care si-a exprimat satisfactia ca salile sunt pline cu multi jucatori care peste ani poate vor reprezenta culorile Romaniei.

======================================


Ziua intai: incepe greul!

Inca de dimineata, tinerii baschetbalisti prezenti la “Summer Camp Performbaschet 2011” Brasov au inceput prima zi de cantonament adevarat sub indrumarea celor trei tehnicieni americani (ALAN WALLS, CHRIS DIAL si RYAN TURCOTT) si a celor 28 de antrenori romani.

Dupa micul dejun servit la ora 7.45,  jucatorii au fost repartizati in cele doua sali de antrenament din incinta Universitatii Transilvania. Discutiile amicale, purtate ca lunea dimineata, au mai alungat somnul de pe genele participantilor de la prima editie a “Summer Camp Performbaschet 2011” Brasov si odata cu oboseala parca au disparut ca prin minune si emotiile debutului.

Impartiti in grupe de cate 19-20 de jucatori, pustii au tras la foc continuu timp de patru ore, trecand la fiecare 12 minute la unul dintre cele noua ateliere de lucru unde ii asteptau cate trei antrenori.

De la prima sedinta s-a pus accent pe intensitate maxima. Fara concesii, dureri , mofturi sau fite. Adolescentii captivati de maniera ultramoderna de lucru au executat cu zambetul pe buze fiecare exercitiu nou pe care l-au deprins cu o viteza fantastica, spre uimirea si multumirea staff-ului american.

Pe scurt, cele noua ateliere au vizat imbunatatirea sau dezvoltarea unor calitati tehnice: de la dribling si pana la aruncare, pase in doi si demarcaj, aparare sau recuperare, toate fazele unui joc au fost strabatute de participanti.

La pranz a avut loc o pauza de trei ore, timp in care baschetbalistii s-au retras in camere, iar antrenorii romani au continuat lucrul cu tehnicienii americani. Extrem de joviali, lectorii de peste Ocean au impartasit colegilor de breasla cateva dintre secretele meserie.

De la ora 16:00 a inceput al doilea antrenament al zilei, care a constat in jocuri pe toate cele trei terenuri. Surpriza a fost ca fiecare suprafata de joc a reprezentat o Liga:  Divizia A, Euroliga si NBA. Astfel, echipele formate au purtat denumiri celebre precum Boston Celtics, Maccabi Tel Aviv sau Steaua Bucuresti. Scorurile echilibrate, dorinta mare de victorie si daruirea din teren au completat spectacolul.

La ora 19:00 s-a incheiat prima zi de camp, jucatorii servind cina impreuna cu staff-ul tehnic. Pana la ora 22:30 cand este anuntata stingerea, jucatorii au program de voie in incinta campusului universitar.
 
Antrenorul Gabriel Mihailescu sarbatorit la Summer Camp Performbaschet 2011 – Brasov
Prezent inca de ieri in tabara de pregatire, antrenorul Gabriel Mihailescu a sarbatorit astazi a 54-a aniversare chiar pe terenul de joc. Inconjurat de elevii sai, dar si de antrenorii romani si straini din tabara, Gabriel Mihailescu a primit din partea organizatorilor cateva cadouri simbolice. Extrem de fericit, ieseanul a primit cu mult drag atentiile si a glumit pe seama varstei pe care a implinit-o.


O ampla galerie foto de la prima zi a "Summer Camp Performbaschet 2011" Brasov puteti accesa aici.
 

======================================

Caldura mare, aproape doua sute de participanti, antrenori de baschet, muzica, doua sali de antrenament si un teren in aer liber. Acestea au fost ingredientele primei editii a "Summer Camp Performbaschet 2011", tabara de vara organizata in perioada 07-12 august la Brasov.  Inca de dimineata pustii din toata tara inscrisi la camp-ul de pregatire de la Brasov au inceput sa soseasca. Adusi de rude sau veniti singuri cu gentile imense (uneori mai mari decat ei) pe umar, baschetbalistii s-au acomodat rapid cu atmosfera de sarbatoare de la poalele Tampei.
Dupa formalitatile de cazare, copiii s-au adunat pe terenul special amenajat si au inceput sa incinga o miuta, pe ritmuri de rap. Pret de cateva  minute bune, adolescentii au dat un recital de baschet, din care nu a lipsit nimic din arsenalul unui spectacol total. In jurul orei 18:30, a urmat o scurta sedinta cu antrenorii romani care activeaza in cadrul programului  "PerformBaschet, Un pas inainte!", iar de la ora 19:00, copiii au facut cunostinta cu invitatii speciali ALAN WALLS, CHRIS DIAL si RYAN TURCOTT, precum si cu managerul turc KIVANC AYVALIOGLU. Si ca tot a venit vorba despre staff-ul american trebuie sa reamintim ca Alan Walls, este directorul coordonator al campului "The Best Five Men Camp" din Turcia, dar si al celui de la Brasov si a avut un program deosebit de incarcat in acest an, bifand mai multe tabere de pregatire in intreaga lume, din Hawaii si Australia, pina la Bursa. Un program similar l-a avut si Ryan Turcott, care a ajuns si in Noua Zeelanda, iar Chris Dial a ajuns si in Palestina. Dupa primul contact cu tinerii nostri jucatori a urmat cina, servita cu pofta de catre toti participantii,  apoi putina relaxare, evident pe terenul de baschet, iar la ora 22:30 a fost data stingerea. De maine incepe greul la prima editie a "Summer Camp Performbaschet 2011" Brasov!

O ampla galerie foto de la "Summer Camp Performbaschet 2011" Brasov puteti accesa aici.

Parteneri